26 Temmuz 2012 Perşembe


Tecritli Kovan Kullanımı
Arıcılıkta, ilkel kovanlardan modern standart çerçeveli kovanlara geçmek, ana arı ve temel petek kullanmaya başlamak kadar önemli bir aşamadır.
Tecritli kovanlarda bal veriminin, tahta kovanlara oranla daha yüksek olması, tecritli kovanların daha dayanıklı olması, kolay taşınması, kolay nakledilmesi ve bakım koşullarının daha iyi olması, hastalıklarla mücadelenin etkili yapılabilmesini sağlaması, Avrupa ve Amerika’daki arıcıların bu tip kovanları tercih etmelerine neden olmaktadır.
Neden Tecritli Kovan?
Bir koloni için en uygun kovan sıcaklığı 25-35°C’dir. Arılar soğuk günlerde bu sıcaklığı, bal yiyerek sağladıkları enerjiden temin ederler.
Öte yandan, havaların ani olarak ısınması ve soğuması, arılar için çeşitli hastalıklar ve düzensizliklere neden olur. Aşırı soğuk ve rutubetli ortamda Yavru Çürüklüğü, Kireç Hastalığı, Nosema, Dizanteri ve Yavru Üşümesi gibi hastalıklar ortaya çıkar.
Bu koşullarda, bir arı kolonisinde, kovan içi sıcaklığının düzenli olarak sağlanabilmesi halinde, arıların yaşamı rahatlar, buna bağlı olarak yavru geliştirme hızı ve bal üretimi artar.
Tecritli Kovanların Başlıca Özellikleri
Tecritli kovanlar hafif, ısı geçirgenliği düşük, atmosfer koşullarına, yani sıcağa, soğuğa, neme ve güneş ışınlarına karşı dayanıklı malzemelerden üretilmektedir.
Tecritli kovanların başlıca özellikleri şöyle sıralanabilir:
  • Kullanılan malzemeler arı biyolojisine uygundur.
  • Maliyet-fayda mukayesesinde en düşük masrafla, en yüksek geliri sağlayabilmektedir.
  • Üretimi yurt içinde mümkündür.
  • İşçiliği ve montajı kolaydır.
  • Uzun ömürlüdür, paslanmaz ve çürümez.
      Tecritli Kovanın Üstünlükleri
      Yüksek Bal VerimiTecritli ve tahta kovanlar arasında özellikle Fransa’da yapılan deneme ve araştırmalarda, tecritli kovanların bal veriminin ahşap kovanlara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
      Taşıma KolaylığıArıcıların en zorlandığı ve yorulduğu günler, arılarını nakletmek için yükleme ve indirme yaptıkları günlerdir. Ahşap kovanları ballıklı ve çerçeveli olarak ancak iki kişi taşıyabilmektedir. Tecritli kovanların ağırlığı ise ahşap kovanların ağırlığının yarısı kadardır ve tek kişi tarafından rahatlıkla taşınabilir.
      Sürekli GelişmeTecritli kovanda ana arı, ilkbaharda zaman zaman meydana gelen soğuk dalgalarından etkilenmediği için, soğuk günlerde dahi yumurtlamayı sürdürür ve koloni gelişimi sürekliliğini korur.
      Tecritli kovanlarda gece gündüz ısı farkı az olduğu için, yani soğuk gecelerde dahi kovan içi sıcak olduğundan, arılar rahatlıkla hareket edebilirler ve şurup alabilirler. Bu da gelişmeyi hızlandırmaktadır.
      Hastalıklarla Etkili MücadeleTecritli kovanlar, protozoa, bakteri ve mantar sporlarının gelişmesine fırsat vermemektedir.
      Kayıpsız KışlatmaYukarıda saydığımız üstünlükler nedeni ile tecritli kovan kullanan arıcıların kışın uğradıkları koloni kayıpları en aza inmektedir.
      Tecritli Kovanlarda Normal Çalışma Pozisyonu
      Tecritli kovan arazide, arkadan öne doğru hafif meyilli olmalıdır.
      Kovanlar yerden 20-25 cm yükseğe kaldırılarak toprak ile teması kesilmelidir.
      Ayrıca tecritli kovanlar araziye yerleştirilirken, uçuş deliği güney ya da güneydoğu yönüne bakmalıdır. Normal kullanım durumunda kapak içi takozları takılmalı ve örtü bezi çerçeveler üzerine yerleştirilmeli, uçuş deliği daraltma takozu takılmalıdır.
      Tecritli Kovanlarda Kışlatma Pozisyonu
      Tecritli kovanlarda koloniler kışlatılırken ballık kaldırılır, kapak normal kullanım halindeki gibi kuluçkalık üzerine kapatılır, ağız ve kapak takozları takılır.
      Kullanılan örtü bezi sayısı ikiye çıkarılır. Arılı çerçevelerin yanında boş petekler varsa, bunlar da kovandan alınır. En kenardaki çerçevenin yanına bölme tahtası yerleştirilir. Uçuş deliği olarak, kovanda bulunan her bir arılı çerçeve için 1 cm aralık hesabıyla (6 çerçeve için 6 cm) açıklık bırakılır. Gergi yayları sıkıca yerlerine takılır. .
      Kışın normal kullanımda olduğu gibi, kovan arkadan öne doğru hafif meyilli olarak yerleştirilir. Böylece, kovan tablasına düşen ölü arıların, mum kırıntılarının ve aşırı nemin dışarı atılması kolaylaşır. Kovanları kışın kapalı mekanlar içinde kışlatmak, arı kayıplarını artıracağı için önerilmemektedir.
      Tecritli Kovan Nakliyesi
      Nakliye esnasında kapak takozları, havalandırma ve uçuş deliği daraltma takozu çıkarılır. Ayrıca örtü bezi alınarak buraya elek teli yerleştirilir. Uçuş deliği, havalandırmayı sağlamak için, delikli kapatma metali ile kapatılır.
      Kovanlar kamyona yüklenirken uçuş deliği, arabanın gidiş yönüne bakmalıdır.

      Hiç yorum yok: