26 Temmuz 2012 Perşembe


Bal Mumu Elde Edilmesi
Bal mumu işçi arıların karın altı halkalarındaki 4 çift mum aynaları tarafından salgılanır. Rengi salgılandığı anda beyazdır. Bal mumu bazı buharlaşabilen kimyasal maddeleri kolayca emer. Bu nedenle bulunduğu yerde böcek öldürücü zehirler vb. saklanmamalıdır. Arıların 1 kg mum üretmeleri için 15 ila 25 kg arasında bal tüketmeleri gerekir. Bu da bal mumunun ne kadar kıymetli olduğunu göstermektedir. Bunun için en ufak petek kırıntısı ve mum parçaları ziyan edilmemelidir. Ayrıca mum tasarrufu için süzme bal üretimi yapılmalıdır. Bal mumunun uzun müddet saklanması ve işlenebilmesi için içindeki yabancı maddelerden (posasından, polenden) arındırılması gereklidir. Bu sızdırma işlemi ile olur.
Bal Mumu Sızdırma İşlemi
Sızdırma işlemi, peteklerin doğrudan güneş ışığı ve ısısından faydalanılarak eritilmesi ile yapılabilir. Ancak en çok uygulanan sızdırma yöntemi kaynatarak sızdırma yöntemidir. Bu yöntemde, sızdırılacak mum yanmaması için yarı yarıya su ile karıştırılarak kaynatılır. Daha sonra telis çuvala dökülerek, üzerine baskı uygulanmak suretiyle temiz mumun çuvalın gözeneklerinden akması, artıklarının çuval içinde kalması sağlanır. Dışarı akan su ve mum karışımının soğuması sağlandığında temiz mum su üzerinde bir tabaka halinde katılaşır. Bu işlem için kullanılan pres makineleri de vardır.
Sızdırma işleminde nelere dikkat edilmelidir?
  • Mum, alevle karşı karşıya getirilmemelidir. Çünkü mum kolayca tutuşur, yanar.
  • Mum eritilirken içine yarı yarıya su katılmalıdır. Aksi halde mumun rengi bozularak esmerleşir.
Saf bal mumu yoğun olarak petek yapımında kullanılır. Arıcılar bal mumunu sızdırma işleminde gösterecekleri titizliği, kolonileri için kullanacakları temel petek alımında da göstermelidir.
Dikkat! Bulaşıcı arı hastalıklarından kolonilerinizi korumak için, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından üretim izni alınmış ve 120°C’de sterilizasyonu yapılmış temel petek kullanınız.
TKV Üretimi Temel Petek
TKV üretimi olan Temel Petek % 100 saf bal mumudur. Bal mumları 120°C’de 15 dakika sterilize edilerek işlenmektedir. TKV tarafından ziraat ve gıda mühendislerinin denetiminde üretilerek, işlenen Temel Petek:
  • İnsan ve arı sağlığına zararlı ilaç kalıntısı, parafin vb. yabancı maddeler içermez.
  • Amerikan ve Avrupa Yavru Çürüklüğü, Nosema, Kireç ve diğer arı hastalıklarından arındırılmıştır.
  • Süzme bal hasadında, kırılmaz, deforme olmaz.
  • TSE 6972 Temel Petek Standardına uygundur.
  • TKV, Köytür markalı temel petek üretimi için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünden üretim izni almıştır.
Not: TKV’nin bir kuruluşu olan Destek A.Ş., arıcıların elindeki ham mumu, elden getirdikleri ya da kargo ile gönderdikleri takdirde, temel petek ile değiştirmekte ve arıcılar aldıkları bu temel petekleri arılarında güvenle kullanabilmektedirler.

Hiç yorum yok: